Tana Bru

Skiippagurra-festivalen frifunnet

Indre Finnmark tingrett har i dag frifunnet Skiippagurra-festivalen for brudd på arbeidsmiljøloven.

Publisert

Skiippagurra-festivalen trekker tusenvis av musikkglade finnmarkinger fra fjern og nær. Tana Bru ligger fem kilometer lengre ned i dalen og er knutepunktet i den lille bygda. Tanaelva er forøvrig viden kjent for sine rike lakseforekomster.

Sommeren 2009 falt Hellbillies-vokalist Aslag Haugen ned fra scenen under en konsert på Skiippagurra-festivalen og skadet seg stygt.

Haugen fikk erstatning fra arrangørens forsikringsselskap. I etterkant tok imidlertid Østfinnmark politidistrikt ut tiltale mot festivalen for brudd på arbeidsmiljøloven. Tiltalen bygget på at festivalen måtte anses som arbeidsgiver for de 150 frivillige som deltar i festivaldugnaden hver sommer.

I dagens dom slås det imidlertid fast at Skiippagurra-festivalen ikke kan anses som arbeidsgiver for de frivillige.

Prinsippiell dom

– Dommen fra Indre Finnmark tingrett er prinsipiell fordi den går opp grensen mellom frivillig dugnadsinnsats og arbeidsgiveransvaret. I de tidligere rettsavgjørelsene man har på dette området, har tiltalte hittil blitt dømt som arbeidsgiver for de frivillige, sier Skiippagurra-festivalens forsvarer, advokat Thorkil H. Aschehoug i Advokatfirmaet Grette.

Han er fornøyd med at tingretten frifinner festivalen.

– Dersom dommen blir stående vil både Arbeidstilsynet og påtalemyndigheten måtte revurdere sitt syn på grensen mellom frivillig dugnadsinnsats og arbeidsgiveransvaret, sier Aschehoug.

Endret rutinene

Konsertarrangøren er bevisst på at dette likevel ikke er fritak for ansvar.

– Vi er frikjent for arbeidsgiveransvar, men ikke for arrangøransvar. Dommen er ikke en frifinnelse for skyld i ulykken. Vi har tatt ansvar og gjort opp for oss, og endret rutiner på viktige områder, sier Øyvind Stangnes i Stiftelsen Skiippagurra-festivalen.

– Samtidig kan vi som arrangør forholde oss til våre frivillige på samme måte som før, slik forholdet bør fortsette å være for festivaler som baserer seg på frivillig arbeid, sier han.

Hellbillies’ manager Kjell Ove Torkildsen mener det ikke går an å dele opp samfunnet i arbeidsgivere og arbeidstakere.

– Det er definitivt behov for et bedre lovverk eller forskrifter, men det blir helt feil å komme drassende med arbeidsmiljøloven. Den er beregnet på en permanent organisasjon, ikke på arrangement som varer i to dager, der man er avhengig av frivillige, sier Torkildsen.

(Pressemelding - NW)

Powered by Labrador CMS