Kvinner alkohol

Stort sosialt alkoholpress

I Norge serverer omtrent halvparten av sjefer og ansatte alkohol i forbindelse med sosiale arrangementer, det kan bli problematisk for etniske minoriteter.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

– Minoritetskvinnene beskriver alkoholpresset som formidabelt, sier kriminolog og forsker Ida Kahlbom i AKAN, til Arbeidsmiljø.no,

Kahlbom forsker på drikkevaner og sosial inkludering i bedrifter hvor de ansatte har ulik etnisk bakgrunn. Prosjektet er treårig og går ut 2012.

Sosial drikking

I følge tall fra AKAN serverer norske sjefer alkohol i sammenheng med kurs, seminarer, møter og teambuilding, der 16 prosent drikker alkohol. 11 prosent drikker i forbindelse med arbeidsreiser, representasjon, salg og kundepleie.

Inkluderende eller ekskluderende

Forskeren sier hennes informanter må forholde seg til en alkoholkultur som i utgangspunktet er ment å virke inkluderende og samlende, men som de opplever som det motsatte.

Det kan gjelde alt fra lønningspils, til firmafester og julebord. Mange velger bort disse sammenkomstene på grunn av alkoholbruken, mens andre velger å delta og drikke noe alkohol for på den måten å fremstå som en integrert arbeidstaker.

Kultursjokk

Kvinnene Kahlbom har snakket med er moderne kvinner, og av egen etnisk gruppe oppleves de som svært liberale.

– Men for disse kvinnene er ikke våre drikkevaner forenelig med verken tro eller kultur. Å skulle innta alkohol vil være et brudd med egne forventninger til seg selv, og ikke minst fra familien. Det at kvinnene er i mindretall på arbeidsplassen, gjør heller ikke saken enklere. Samtidig opplever de alkoholen som en viktig inngangsbillett til norsk arbeidsliv.

Les hele saken her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgav er av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS