svensk-flagg.jpg

Svært arbeidsvillige svensker

Blant svenske arbeidssøkere er det langt flere som skaffer seg jobb i Norge enn i Danmark. Økningen har vært kraftigst for de yngste viser tall fra SSB.

Publisert

Det er særlig norske vikarbyråer som nyter godt av svenske ungdommers utferdstrang. Dette viser nye tall fra den fellesskandinaviske databasen StatNord.

Fagsjef i NHO Service, Even Hagelien, tror dette har sammenheng med det dårlige arbeidsmarkedet i Sverige.

- Dessuten er det kort vei over grensen til Norge, og lønnsnivået er antakeligvis også en årsak til at unge svensker søker seg hit, sier han.

Flest unge

Fra 2007 til 2008 økte antall pendlere fra Sverige til Norge med 30 prosent. Av disse førstegangspendlerne var over halvparten i aldersgruppen 16-25 år. 60 prosent av disse yngste pendlerne ble rekruttert gjennom bemanningsselskaper.

- Svenskene er attraktive arbeidstakere for bemanningsselskapene. Det skyldes blant annet at de svenskene som kommer har valgt å gjøre noe positivt med sin egen situasjon. De er arbeidsvillige og har en større driv for å jobbe, sier Even Hagelien

Rekord i omsorgsbransjen

I følge ferske tall fra NHO Service er det satt ny rekord for innleie av arbeidskraft innen helse og omsorg.

- I sommer ble det innleid arbeidskraft som tilsvarer 2500 heltidsstillinger innen helse og omsorg. Det er ny rekord i bransjen, og flesteparten av disse er svensker, sier Hagelien.

Powered by Labrador CMS