Utbrent

Slites mellom jobb og hjem

Konflikt mellom jobb og privatliv har sterk sammenheng med utbrenthet blant kvinnelige leger, mens arbeidsmengde er den faktoren som har størst sammenheng med utbrenthet blant mannlige leger.

Publisert

Ill.foto: Colourbox

Det viser en ny studie Folkehelseinstituttet har gjort i samarbeid med flere andre forskningsinstitusjoner.

– Resultatene fra studien viste at for mannlige leger var arbeidsmengde den av de undersøkte faktorene som var sterkest knyttet til utbrenthet, men også konflikt mellom jobb og privatliv var en faktor av betydning. Blant de kvinnelige legene hadde opplevelse av konflikt mellom jobb og hjemmet sterkest sammenheng utbrenthet, sier forsker Melbye Langballe.

Psykisk og fysisk utmattelse

Utbrenthet er en sammensatt helseplage som kjennetegnes av psykisk og fysisk utmattelse og tap av jobbengasjement.

I utgangspunktet er utbrenthet knyttet til det å ha vært utsatt for arbeidspress over lengre tid. Samtidig kan andre forhold i en persons liv virke inn og gjøre mennesker mer eller mindre sårbare for utbrenthet, skriver FHI på sine nettsider.

Høye forventninger

Tidligere studier tyder på at utbrenthet blant leger kan være ganske vanlig.

– Det er en risiko for utbrenthet i alle yrkesgrupper. En felles risikofaktor for alle yrker er om forventingene til hva som skal gjennomføres ikke står i forhold til de ressurser og muligheter en har for kunne gjøre en tilfredsstillende jobb. Sammenhengen mellom mulige risikofaktorer og prosessen som kan føre til en tilstand av utbrenthet er kompleks, sier hun.

Den nye studien er publisert i tidsskriftet Stress and Health: “The predictive value of individual factors, work-related factors, and work-home interaction on burnout in female and male physicians: a longitudinal study”.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS