Paracetamol cb540179

Nordmenn på smertetoppen

Rundt 30 prosent av de voksne i Norge har kroniske smerter. Det gjør at nordmenn er det folket som har mest smerte i Europa.

Publisert

(Ill.foto: Colorubox)

Til sammenligning ligger smerteforekomsten på mellom 16 og 19 prosent i de andre europeiske landene viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

– Vi vet ikke hvorfor så mange nordmenn har kroniske smerter, sier forsker ved Folkehelseinstituttet Christopher Sivert Nielsen til Dagens Medisin.

Anslagsvis 30 prosent av voksne har kroniske smerter i Norge. Muskel- og skjelettplager er den vanligste årsaken, men en rekke andre lidelser kan også føre til kronisk smerte.

Verdens største studie

Nielsen driver verdens største studie av smertefølsomhet sammen med Universitetet i Tromsø og Oslo universitetssykehus. Målet er å få svar på spørsmål rundt forekomst og årsaker til kroniske smerter.

En av ti arbeidsufør

Om lag en av ti i arbeidsfør alder er uføretrygdet i Norge. Sammenlignet med andre OECD-land, er andelen av den norske befolkningen i yrkesaktiv alder som mottar trygdeytelser for helserelaterte årsaker forholdsvis stor.

Kroniske smerter gir dessuten en rekke personlige konsekvenser, blant annet redusert psykisk helse. Det er nær sammenheng mellom kroniske smerter og angst, depresjon, søvnplager og selvmord.

Les hele saken her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS