Vibeke Hammer Madsen HSH

- Tror på et bedre halvår

2009 var et tøft år for norsk næringsliv. HSHs ferske konjunkturbarometer viser at bedriftene i handels- og tjeneste-Norge så langt i 2010 ikke har hatt den sterke veksten de hadde håpet på.

Publisert

Likevel er tjenestebedriftene er i tet når det gjelder å tilpasse seg og tenke nytt.

Ber om en virkelighetsjustering

HSH ber derfor regjeringen om en virkelighetsjustering av arbeidsmiljøloven for å sikre arbeidsplasser og bedriftenes konkurransekraft.

Vibeke Hammer Madsen.

- Ved inngangen til året merket vi at mange hadde ganske høye forventninger til 2010. Men mange av bedriftene i handels- og tjenestenæringene har opplevd starten på året som noe svakere enn ventet. Med fortsatt lav rente tror vi likevel på et bedre andre halvår, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i HSH.

Optimisme i kunnskapsbedrifter

Ifølge en medlemsundersøkelse HSH har gjennomført sier 44 prosent av bedriftene at utviklingen hittil i år er svakere enn forventet/budsjettert. Unntaket er kunnskapsbedriftene, der stemningen er merkbart mer optimistisk.

Ønsker større frihet

- HSH er ikke bekymret på vegne av tjenestesektoren samlet. Den snur seg fort rundt og tilpasser seg nye situasjoner og rammer. Men vi mener rammene for næringslivet må virkelighetsjusteres. Vi ber ikke om subsidier og krisepakker til enkeltbransjer; vi ber om gjennomgående mer fleksibilitet for så vel arbeidsgivere som –takere.

- Bedriftene og de ansatte må få større frihet til selv å kunne velge når en ønsker å jobbe, hvor lenge, for hvem og hvordan. Det vil gi flere i jobb, sier Madsen.

HSH mener dagens arbeidsmiljølov på områder er gått ut på dato og etterspør:

- Mer fleksible arbeidstidsbestemmelser

- At arbeidsgivers styringsrett sikres

- At virksomhetsoverdragelse kan gjøres uten medfølgende tariffavtale

Madsen sier 60 prosent av verdiskapingen i Norge kommer fra tjenestebasert næring.

- Tjenestesektoren er viktig for å trekke norsk økonomi ut av ettervirkningene etter finanskrisen. Disse bedriftene vil også være grunnfjellet i fremtidens næringsliv. Det viktigste regjeringen nå kan gjøre for å bedre rammevilkårene for handels- og tjenestebedriftene, er å gjøre det lettere å ansette og mer fleksibelt å jobbe, sier Madsen.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

Dersom du ikke abonnerer på bladet kan du bestille det her.

"
Powered by Labrador CMS