kalkulator og aksjekurser

Vil stramme inn

– Avlønning av investerings- rådgivere bør være slik at det gir rådgiveren insentiv til å ivareta kundenes interesser, sier Sigbjørn Johnsen. 

Publisert

(Ill.foto: Colorubox)

- Lønn som er direkte avhengig av kundenes investeringer kan føre til en interessekonflikt mellom investeringsrådgiver og kunde, sier finansministeren.

Innstramming

Finansdepartementet har 23. april bedt om Finanstilsynets merknader til departementets forløpige vurderinger når det gjelder avlønning av investeringsrådgivere som er direkte avhengig av kundens investeringer (salgsbasert avlønning), og verdipapirforetak sin adgang til å motta vederlag fra andre enn kunden.

Finansdepartementets foreløpige vurderinger er:

- at salgsbasert avlønning av en investeringsrådgiver ikke er forenlig med verdipapirhandellovens krav om at et verdipapirforetak skal innrette sin virksomhet slik at risikoen for interessekonflikter mellom verdipapirforetaket og dets kunder begrenses til et minimum (verdipapirhandelloven § 9-11 første ledd)

- at verdipapirforetak som mottar vederlag fra andre enn kunden må kunne dokumentere overfor Finanstilsynet at vederlaget oppfyller kravene som stilles i verdipapirforskriften (§10-8).

Uheldig virkning

I følge finansminsiteren gir salgsbasert avlønning insentiver til å anbefale investering framfor ikke-investering, selv i tilfeller hvor dette ikke er i kundens interesse.

- Denne formen for avlønning kan også gi insentiv til å anbefale investering i bestemte finansielle instrumenter, selv om det ikke er til det beste for kunden. Dette er helt klart uheldig, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Departementet vil avvente Finanstilsynets merknader før det konkluderes endelig i saken.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS