Internettilgang

Kjedsomhet øker Facebook-bruken

En ny svensk studie viser at bruken av sosiale medier i arbeidstiden ofte skyldes kjedsomhet, eller at den ansatte har for lite å gjøre på jobben.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox)

Tidsfordriv på arbeidsplassen som sosiale medier har vært gjenstand for diskusjoner i forhold til det å stjele dyrebar arbeidstid. Nå viser en ny studie fra Uppsala Universitetet at offentlige tjenestemenn i Sverige ofte benytter seg av sosiale medier fordi de kjeder seg på jobben.

I snitt brukte kontormedarbeidere fra en til tre timer per arbeidsdag til aktiviteter som ikke var jobb relaterte, eksempelvis Facebook og Twitter.

Inneffektiv arbeidsplass

Studien viser at fraværet av meningsfylt arbeid er den vanligste årsaken til at arbeidstakerne surfer i arbeidstiden.

– Tidligere studier har tatt for gitt at dødtid på jobben har med ulydighet å gjøre. Men mine resultater tyder på at en ineffektiv organisasjon kan være en viktig faktor i tillegg, sier Roland Paulsen som studerer ved Uppsala Universitet.

Les også: 6 av 10 har ingen tro på sosiale medier

Mangler innsyn fra ledere

Problemet med bruk av sosiale medier gjelder spesielt de priveligerte yrekesgrupper, for eksempel eksperter. De har ofte unik kunnskap som gjør dem i stand til å operere uten innsyn fra ledere.

Når ingen vet hva eksperten gjør, blir det vanskeligere å stille riktige krav til jobben. Som et resultat av dette kan de bruke overskuddestid på nettet. Enkelte ansatte i studien liker å engasjere seg i private gjøremål, mens andre kan oppleve kjedsomhet, en følelse av apati og meningsløshet.

Les også: Sosiale medier har et ufortjent dårlig rykte

Studien viser at mange private surfer ikke gjøre det på en måte som går ut over jobben, men faktisk har sin årsak i fravær av meningsfylte oppgaver

(CS Jobb)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS