jens_stoltenberg3.jpg

- Skal utrede sykefraværet

Regjeringen vil etablere et utvalg som skal utrede helserelatert fravær og utstøting i helse- og omsorgssektoren.

Publisert

Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Karine H. Henriksen

– Vi klarer ikke å redusere det høye sykefraværet uten å se på årsakene, sier Stoltenberg.

Utsatt bransje

– Helse- og omsorgssektoren ligger høyt i forhold til andre sektorer når det gjelder uføretrygd og sykefravær. Derfor er det ekstra viktig å forstå hvilke forhold som forårsaker dette, slik at vi kan finne målrettede tiltak. Dette arbeidet kan gi et grunnlag til å forsterke og forbedre de tiltak som gjøres i det pågående arbeidet med partene for å redusere sykefraværet, sier Stoltenberg.

Det er store bransjevise forskjeller i sykefraværet. I andre kvartal 2009 var det gjennomsnittlige totale sykefraværet på 7,1 prosent mot 9,6 prosent i helse- og sosial.

En egen utredning om fravær og utstøting i helse- og omsorgssektoren vil være et nyttig supplement til den omfattende forskningen som skjer ellers om sykefravær og utstøting.

Bakgrunnen for at dette utvalget nå etableres er at mange av dem som er mest utsatt for arbeidsmiljøbelastninger arbeider i helse- og omsorgssektoren. Arbeidet i denne sektoren er preget av tunge løft, belastende arbeidsstillinger, stramme tidsrammer og spesielle arbeidstidsordninger. Det skal etableres et bredt sammensatt utvalg, der arbeidslivets parter inviteres til å delta.

Vil ha opp trivselen

Statsministeren la sterkt vekt på betydningen av forebygging og gode arbeidsmiljøer i sin tale til landsmøtet.

– Vi ønsker et arbeidsliv der ansatte trives, der man er opptatt av arbeidsmiljø og legger til rette for at folk iblant har behov for tilpasning til helse og livssituasjon. Oppmerksomhet på nærvær, på de som er på jobb, er vårt viktigste virkemiddel mot sykefravær, sier Stoltenberg.

Det pågår et stort og langsiktig forskningsprogram om sykefravær generelt, og det arbeides med et bedre kunnskapsgrunnlag også i forbindelse med drøftingene om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.Abonner på Personal og Ledelse og få åtte utgaver for kr 640.

"
Powered by Labrador CMS