Industriarbeidere

Industriarbeidsplasser i fare

NAV venter 80 000 ledige for 2010 og 2011. Det er 10 000 flere enn i år. Økningen kommer i industrien hvor usikkerheten fortsatt er stor.

Publisert

Stor usikkerhet i industrinæringen kan føre sette ennå flere arbeidsplasser i fare melder NAV. Ill.foto: Colourbox.

- De kraftige finans- og pengepolitiske virkemidlene har vært svært viktige for den bedringen vi nå ser internasjonalt og i norsk økonomi. Dette har imidlertid ført til store offentlige underskudd i mange land, noe som etter hvert vil føre til innstramninger i den økonomiske politikken. Det er derfor fortsatt stor usikkerhet knyttet til utviklingen på arbeidsmarkedet, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

På det meste kan opp mot 90 000 være registrert ledig i løpet av drøyt ett år tid.

Langt lavere vekst i ledigheten

Ledigheten vil øke i et langt lavere tempo til neste år enn det den gjorde tidligere i år. Deretter vil ledigheten avta svakt.

NAV venter i gjennomsnitt en registrert ledighet på 3,1 prosent av arbeidsstyrken både i 2010 og 2011. Dette tilsvarer en arbeidsledigheten målt ved Statistisk Sentralbyrås arbeidskraftundersøkelsen (AKU) på 3,7 prosent i 2010 og 2011.

Les også: Rekordmange yrkeshemmede

Industrien er sårbar

Det er i første rekke industrien som vil bidra til økt ledighet i 2010. Som følge av vanskeligere markedsforhold vil industribedriftene ha behov for å redusere kapasiteten som er blitt bygd opp i årene med høykonjunktur. Usikkerheten rundt utviklingen innenfor denne næringen er høy, og næringen er svært sårbar for et nytt tilbakeslag i verdensøkonomien.

Les også: 18 000 industriarbeidsplasser borte

Flere sysselsatte i 2011

Hvis prognosene slår til vil sysselsettingen fortsette å falle gjennom store deler av 2010. Etter hvert er det ventet at norsk og internasjonal økonomi går inn i en svak oppgangskonjunktur. NAV venter derfor at sysselsettingen vil øke med 15 000 personer i 2011, etter å ha falt med 8 000 i 2010.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.Abonner på Personal og Ledelse og få åtte utgaver for kr 640.

"
Powered by Labrador CMS