testbruk.jpg

Rydder opp i testbruken

Fortsatt er bare fire tester godkjent av Det Norske Veritas; Master, HPI, Shapes og OPQ 32. Men pågangen fra selskaper som ønsker å få godkjent sine tester øker.

Publisert

- Vi har fått tilbakemelding fra tre selskaper som nå samler nødvendig dokumentasjon slik at de kan sende inn sine tester til vurdering ogsertifisering, sier Øyvind Sæther, som er ansvarlig for sertifisering av arbeidspsykologiske tester i DNV.

Les også: Brukere av arbeidspsykologiske tester

Bransjen rydder opp

De siste 10-15 årene har det vært en positiv utvikling i forbindelse med fokuset bruken av arbeidspsykologiske tester har fått. På bakgrunn av en kvalitetsundersøkelse Norsk Institutt for Personalutvikling (NIPA - forløperen til HR Norge),presenteret i 1999, kom ideen om å samordne og kvalitetssikre arbeidet rundt testbruken.

STN ble etablert

I 2003 ble Sertifiseringsrådet for testbruk i Norge (STN) etablert. Det Norske Veritas, som er den godkjennende instans i Norge, både innenfor personlighetstester og testbrukere, legger STNs faglige rammeverk tilgrunn for sertifiseringen.

Rammeveket bygger på EFPAs (The European Federation of Psychologists Assosiations) standard for testevaluering. Hovedformålet til STN er å arbeide for en forsvarlig bruk av psykologiske tester i arbeidslivet.

Strenge krav til dokumentasjon

Arbeidet med å kvalitetssikre arbeidspsykologiske tester et stort steg i riktig retning i forhold til å rydde opp i useriøs testbruk i Norge hevder ekspertene. Prosessen er tidkrevende, og det er strenge krav til dokumentasjon.

" - Det viktigste kravet til en personlighetstest er validitet. Det vil si at den måler det den sier at den skal måle, hvor nøyaktig og stabil den er, hvor egnet den er til å forutsi fremtidig jobbatferd og normering, forklarerSæther.

Hva mener du?

Personal og Ledelse har fått signaler om delte meninger i bransjen. Vi vil gjerne høre hva du tenker rundt det pågående arbeidet i forholdtil å rydde opp i bransjen.

Har du sterke meninger, for eller imot? Si din mening her.

"
Powered by Labrador CMS