kalkulator og aksjekurser

Veksten flater ut - sysselsettingen øker

Sysselsettingen fortsetter å øke, selv om veksten i norsk økonomi ser ut til å flate ut etter nær fem år med sammenhengende vekst.

Publisert

Både bruttonasjonalprodukt (BNP) og husholdningenes forbruk viser en klart svakere utvikling i første kvartal i år enn de foregående kvartalene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Samtidig som den økonomiske veksten flater ut, er det fortsatt klar vekst i sysselsettingen. Antall sysselsatte økte med 0,8 prosent i første kvartal, og det var 100.000 flere sysselsatte enn i samme kvartal i fjor

Denne tendensen er merkbar ikke minst for den konjunkturfølsomme bemanningsbransjen, som allerede har merket at veksten flater ut, samtidig som mangelen på arbeidskraft fortsetter å stige.

BNP økte med 0,2 prosent siste kvartal i fjor til første kvartal i år. Den svake veksten skyldes blant annet nedgang i merverdiavgift og andre særavgifter som betales inn til staten.

Les også: Ledigheten holder seg lav

Nedgangen betyr ikke at avgiftene er blitt lavere, men at befolkningens forbruk av avgiftstunge varer som elektrisitet og biler har falt. (©NTB)

"
Powered by Labrador CMS