colourbox-arbeidsgiver

Tror på avventende sykmelding

En av to arbeidsgivere tror ordningen med avventende sykmelding vil bidra til å redusere sykefraværet i Norge, viser en ny undersøkelse.

Publisert

Mest positive er bedriftsledere med mer enn 100 ansatte. Her tror sju av ti at sykefraværet vil gå ned. Det viser en spørreundersøkelse NAV-direktoratet har fått gjennomført hos 2 000 norske bedriftsledere.

Enda mer positive etterhvert

Nær én av to bedriftsledere sier samtidig at de er villige til å tilrettelegge arbeidet i enda større grad enn i dag, dersom legen anbefaler dette for å unngå sykmelding.

- Undersøkelsen viser at norske bedrifter ønsker å bidra til å redusere sykefraværet i Norge, og at de tror på ordningen med avventende sykmelding. Det er svært positivt, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Saglie tror arbeidsgiverne vil bli enda mer positive etter hvert som de får prøvd ut ordningen.

Vil styrke kommunikasjonen

Den nye sykemeldingsblanketten ble innført 1. september i år. Målet er å redusere sykefraværet, og den nye blanketten har på dette punktet to viktige virkemidler:

For det første, gjør den det mulig for legen å anbefale avventende sykmelding istedenfor å sykmelde en arbeidstaker på ordinær måte. Dette kan være aktuelt når det ikke er noe medisinsk i veien for at arbeidstakeren kan fortsette i jobb. Målet er at arbeidsgiver og arbeidstaker går sammen om å finne en løsning med tilrettelagt arbeid, slik at sykemelding kan unngås.

Den andre endringen, er at blanketten åpner for bedre dialog mellom lege og arbeidsgiver: Via arbeidstaker, åpner den for en toveiskommunikasjon i hele sykemeldingsperioden.

Avventende sykemelding fikk en god start - Les mer her.

Den nye sykemeldingsblanketten er en del av ordningen Raskere tilbake, som skal få sykemeldte arbeidstakere raskere tilbake i jobb.

Les mer om Raskere tilbake her.

Fakta om sykefravær i Norge

" Ca 120 000 arbeidstakere er til enhver tid sykmeldtCa 5 000 arbeidstakere sykmeldes hver dagDet legemeldte sykefraværet er på 6 prosent av arbeidsstyrkenStaten betaler årlig ut nærmere 30 milliarder kroner i sykepenger I tillegg kommer arbeidsgivers kostnader knyttet til de første 16 kalenderdagene

(Kilde: nav.no)

Powered by Labrador CMS