klokke-bredde-cb

Vekst i salg av tidsregistrering

Selskapene som selger løsninger for å registrere medgått arbeidstid, melder om stor omsetningsvekst. Stadig flere ser ut til å ønske stemplingsuret tilbake - i en moderne, digital form.

Publisert

WM-data HRM melder om 25 prosent vekst i omsetningen av tidsregistreringssystemer. Konkurrenten Norsk Tid økte omsetningen med 20 prosent fra 2006 til 2007.

Det melder Teknisk Ukeblad.

Integrert mot lønns- og personalsystemet

De moderne "stemplingsurene" kan ta i bruk flere ulike plattformer, som kortleseren ved inngangsdøren, pc-en eller til og med mobiltelefonen.

Hensikten er uansett å finne en teknisk hensiktsmessig løsning som både registrerer og forenkler administrasjonen av medarbeidernes arbeidstid. Dagens systemer er integrert mot lønns- og personalsystemet, noe som forenkler beregning av overtid, skifttillegg og så videre.

Dermed slipper man mye av jobben med den manuelle timelista.

" Brukerstyrt tidsregistrering

Fra å være et ensidig kontrolltiltak, blir tidsregistreringen mer og mer basert på tillit. Det sier sier Reidar Skjøthaug, daglig leder i WM-data HRM til Personal og Ledelse.

- Tidsregistrering endrer karakter fra å være et kontrolltiltak overfor de ansatte til å være basert på tillit mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, sier han.

Norge ligger langt fremme når det gjelder brukerstyrt tidsregistrering. Det har trolig sammenheng med at norsk arbeidsliv er mer basert på tillit og jevnbyrdighet enn mange andre land, hvor kontroll og hierarkier i større grad preger forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Registrere arbeidstimer på sms

Skjøthaug tror vi bare har sett begynnelsen på utviklingen.

- For unge arbeidstakere vil det være en selvfølge å kunne registrere timene sine med sms. De nærmeste årene kommer vi til å se enda bedre og mer brukervennlige systemer for mobil tidsfangst.

Må dokumentere overtid

Selv om verken arbeidsgiveren eller arbeidstakeren er opptatt av å måle jobben i timer, er tidsregistrering viktig.

Arbeidsgiver må nemlig kunne dokumentere at de ikke bryter arbeidsmiljølovens bestemmelser om overtid, hele 24 måneder tilbake i tid.

Rapportere sykefravær

Dessuten har virksomhetene en rapporteringsplikt i forhold til myndighetene, blant annet når det gjelder sykefravær.

Tidsregistrering er også nødvendig for virksomheter som fakturerer kundene i timer, og for å overvåke kostnadene i virksomheter som bruker mye innleid arbeidskraft og eksterne konsulenter.

Les også: Grenser for tilgjengelighet?

"
Powered by Labrador CMS