colourbox_alkohol

Jobbreisende får lett alkoholproblemer

Alkoholen kan fort bli en kamerat for ansatte som er mye på farta i jobbsammenheng.

Publisert

Fyll døyver ofte ensomheten som følger med det å være på farta i jobben, ifølge Hildegunn Sagvaag, universitetslektor ved Universitetet i Stavanger.

Les også: Mangler planer mot rus

Særlig menn

Sagvaag har tatt doktorgrad på rus i arbeidslivet, og sier at problemet særlig gjelder menn som representerer arbeidsgiver rundt om i landet eller i utlandet.

- De bruker alkoholen som en reisekamerat. Flere av dem jeg har intervjuet, sier at "alkoholen ble min eneste venn", sier hun.

Drikke-forventninger

Jobbreisende er i høyrisikogruppa når det gjelder å få alkoholproblemer på grunn av drikking knyttet til jobben.

"

- En av grunnene til det, er at det forventes at de skal drikke. Drikking er en forutsetning for at de skal kunne gjøre jobben. Alkohol brukes som et smøremiddel overfor forretningsforbindelser, og mange bygger relasjoner med alkohol.

Sagvaag forteller at yrkesaktive kvinner står overfor andre problemer.

- Kvinner har ofte omsorgsoppgaver på hjemmebane. Mange tar seg av barn og aldrende eller syke foreldre. Når disse kvinnene får rusproblemer, får de ekstra store problemer, sier hun.

Ond sirkel

Problemene går ut over omsorgsevnen på hjemmebane, og dermed drikker de enda mer i et forsøk på å gjenopprette selvrespekten.

- De sliter voldsomt. En kvinnelig sykepleier som har mistet sykepleierlisensen på grunn av alkoholproblemer, får det ekstra tøft på hjemmebane. De kommer inn i en ond sirkel, sier Sagvaag.

Mørketall

Inger Synnøve Moan, forsker ved SIRUS, forteller at eksisterende statistikk viser at 40 prosent av det norske alkoholkonsumet skjer i arbeidsrelaterte situasjoner.

- Men den totale alkoholomsetningen viser at nordmenn bare rapporterer 60 prosent av forbruket. Mørketallene er store, og omfanget er antakelig større enn dette, sier Moan.

(Kilde: Teknisk Ukeblad)

Powered by Labrador CMS