Elkraftmontør Colourbox

Språkproblemer truer sikkerheten

Språkproblemer truer sikkerheten på norske arbeidsplasser. Stadig flere utenlandske arbeidstakere klarer ikke å sette seg inn i lover og regler om HMS og bruk av verneutstyr. Arbeidsgivere må derfor legge større vekt på norskopplæring.

Publisert

Arbeidsgivere må legge større vekt på norskopplæring, sier Tove Bergh i Peltor AB. Hun er leder av Bransjeforeningen for Personlig Verneutstyr (BPV).

Holdninger til bruk av verneutstyr er ett av temaene som tas opp på en bredt anlagt HMS-messe i Oslo Spektrum 9. og 10. mai.

Høy standard- Dagens verneutstyr holder meget høy kvalitet og er bekvemt og behagelig å ha på seg. Det er et viktig lederansvar å sørge for å utvikle en bedriftskultur hvor personlig verneutstyr og gode rutiner for sikring av arbeidstakerne står sentralt og er en naturlig del av tilretteleggingen av arbeidet, sier Tove Bergh.

Manglende norskkunnskaper- Men stadig flere utenlandske arbeidstakere gir lederne nye utfordringer. Vi kan ikke vente at arbeidstakere med et minimum av norskkunnskaper skal makte å sette seg inn i lover og regler om sikkerhet og verneutstyr uten videre, fortsetter hun.

- Derfor må norske arbeidsgivere satse mye mer på norskopplæring og i tillegg tilpasse HMS- og sikkerhetsopplæring slik at utlendingene har muligheter til å arbeide trygt i Norge. En messe som samler alle HMS-leverandører, tilsynsmyndigheter og fagfolk som setter fokus på arbeidsmiljø og sikkerhet, er svært viktig.

HMS-messe i Oslo SpektrumHMS-messen 07 arrangeres i Oslo Spektrum av HMS Norge AS, som eies av Senter for God HMS og Vanebo Fagpresse.

Andre viktige samarbeidspartnere er messeselskapet Mice, HMS-magasinet, Bransjeforeningen for Personlig verneutstyr (BPV), KLP, STAMI og Alna HMS-senter.

Lederne pålagt HMS-opplæring- Det systematiske HMS-arbeidet vil stå sentralt på messen, både blant utstillerne og i det omfattende seminarprogrammet som presenteres for deltakerne, sier Jarle Hellum, daglig leder i HMS Norge AS.

- HMS blir et stadig større og viktigere arbeidsområde. Dette gir seg blant annet utslag i endringer i Arbeidsmiljøloven, hvor ledere nå pålegges HMS-opplæring.

Nettopp lederne, sammen med HMS-ansvarlige, linjeledere og verneombud, vernetjenesten og bedriftshelsetjenesten er kjernemålgruppene for messen. Her får de ny kunnskap og gode råd.

Powered by Labrador CMS