norsk rødvin
norsk rødvin

Alkohol-alarm for karrierekvinner

Alkoholforbruket blant høyt utdannede yrkeskvinner stiger dramatisk. Men denne gruppa blir i stor grad oversett av hjelpe- og behandlingsapparatet.

Publisert

Les også: Mangler planer mot rus

- Vi har ikke et hjelpetilbud til disse kvinnene. Karrierekvinner får ikke behandling på rusfeltet, sier klinikksjef Kari Lossius ved Bergensklinikkene til avisa Vårt Land.

Dette til tross for at alkoholbruken blant kvinner er doblet på 30 år, og at høyt utdannede kvinner drikker langt mer enn andre kvinner. Snart drikker de like mye som menn, og 40 prosent av alkoholkonsumet skjer i sammenheng med jobb og kolleger.

Les også: Vi drikker mer på jobben

" Ingen steder å gåMen "vellykkede" kvinner som mister kontrollen over alkoholkonsumet sitt, har få steder å henvende seg som er innrettet på å møte deres behov. Rusomsorgen henvender seg i hovedsak til helt andre sosiale grupper.

Ifølge Lossius er sju av ti pasienter menn, og behandlingen på rusfeltet handler mye om å håndtere fattigdomsproblematikk.

Byråkratisk barriereSkal klinikkene nå karrierekvinnene må det satses annerledes, mener Kari Lossius.

- Vi må aktivt ut. I dag er det en stor byråkratisk barriere for å komme til behandling. Du må til fastlegen og bli vist videre til spesialisthelsetjenesten. Vi trenger et fleksibelt behandlingstilbud som det bare er å droppe innom uten å gå til fastlege og bli sendt videre, sier hun til Vårt Land.

Powered by Labrador CMS