Eldre par

Global pensjonsbekymring

Arbeidstakere over hele verden deler bekymringen for økonomien når de blir pensjonister, viser en undersøkelse fra USA.

Publisert

Hele fire av fem amerikanske arbeidstakere over 45 år sier at de er mer eller mindre bekymret for at de ikke kommer til å ha nok å leve av som pensjonister.

Det kommer fram i en undersøkelse som Hartford Financial Services Group Inc. har foretatt, ifølge det amerikanske HR-magasinet Workforce Management.

Urolige for egen økonomi

Tyskerne følger ikke langt etter. 69 prosent gir uttrykk for den samme bekymringen. Blant briter over 45 år er 66 prosent urolige for sin egen økonomi som pensjonister.

Pensjonisttilværelsen uroer også arbeidstakere i flere asiatiske land. Ni av ti japanere sier ifølge undersøkelsen at de er bekymret for sin egen, økonomiske situasjon etter at de slutter å jobbe.

Sliter med investeringene

Pensjonssparing, planlegging og investering er et felt som oppleves vanskelig av svært mange. 69 prosent av japanerne sier at de føler seg usikre når de skal planlegge sin økonomiske fremtid.

Les også: Kvinner mangler pensjonsoversikt

43 prosent av sør-koreanerne mener det samme. Amerikanske arbeidstakere plasserer sparepenger med langt større selvtillit.

Generelt er arbeidstakere særlig i Japan, Sør-Korea og Tyskland svært lite risikovillige i pensjonssparingen sin. De sparer nokså mye, men pengene er stort sett plassert i banken og andre former som gir lav avkastning.

Høy levealder - lav fødselsrate

For asiatiske arbeidstakere er det først og fremst utsiktene til høyere levealder i kombinasjon med sterkt fallende fødselsrater som kaller på bekymringen for egen pensjonisttilværelse.

Kombinasjonen innebærer - der som her - at færre yrkesaktive må finansiere pensjoner, velferd og i siste instans pleie for stadig flere og stadig eldre pensjonister.

Undersøkelsen konkluderer med at pensjonssparere i hele verden vet at de kommer til å trenge mer penger når de går av, men at de likevel gjør lite med situasjonen.

Flere vil jobbe lenge

Hartford-undersøkelsen avdekker også en annen global trend, nemlig at mange planlegger å fortsette å jobbe i en viss utstrekning etter at de har gått av med pensjon.

I USA sier hver andre arbeidstaker over 45 enten at de planlegger å stå i sin nåværende jobb så lenge som mulig, at de vil trappe ned, men fortsette i jobben eller at de vil starte et firma eller engasjere seg i nye prosjekter etter at de formelt har gått av.

Les også: Råd til seniorer som vil jobbe

Les også: Flere eldre i arbeid

"
Powered by Labrador CMS