Samhandling
Samhandling

Rekordmange vil rekruttere flere i 2008

Rekordmange norske arbeidsgivere planlegger rekruttering av flere medarbeidere i første kvartal 2008, viser en undersøkelse fra Manpower. Nå er optimismen størst i Nord-Norge og på Østlandet utenfor Osloregionen.

Publisert

- Arbeidsgiverne sier at 2008 blir mulighetenes år på arbeidsmarkedet, fastslår konsernsjef Terje Nygaard i Manpower, på bakgrunn av bemanningsselskapets internasjonale arbeidsmarkedsundersøkelse.

Den slår fast at hver fjerde virkdsomhet i Norge planlegger å rekruttere flere medarbeidere i løpet av første kvartal 2008.

Utfordrende å rekruttere

Det er ikke bare enkelt, ifølge Nygaard:

"

- Titusener av arbeidsplasser skal skapes mens arbeidsledigheten er på historisk lave nivåer. De store mulighetene for hver enkelt person betyr like mange utfordringer for alle som skal rekruttere, fastslår Manpower-sjefen.

Les også: Stor optimisme blant ledere

Forventer flere ansatte

25 prosent av arbeidsgiverne, noe som tilsvarer 40 000 virksomheter, forventer en økning i det totale antallet ansatte. 4 prosent forventer en nedgang, mens 70 prosent mener det ikke blir noen endringer.

Det innebærer en netto sysselsettingsforventning på 21 prosent. Det er omtrent det dobbelte av hva Manpower har målt for første kvartal de siste fire årene.

Tallet viser også at optimismen er større i Norge enn i noen andre av de 12 europeiske landene som er målt i Manpowers undersøkelse. Den neste på lista er Nederland, hvor troen på økt bemanning er netto 10 prosent.

Optimisme hos arbeidsgivere i øst og nord

Nå er det regionene med den høyeste arbeidsledigheten som opplever den største optimismen, ifølge Manpowers arbeidsmarkedsundersøkelse.

I østlandsfylkene Østfold, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark sier 25 prosent av arbeidsgiverne at de forventer en økning i det totale antallet ansatte i første kvartal 2008. 1 prosent anslår en reduksjon, noe som gir et nettotall på 24 prosent.

I Nordland, Troms og Finnmark er nettotallet for forventet vekst 19 prosent.

I Midt-Norge - altså trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal - er nettotallet for forventet vekst i antallet ansatte 18 prosent.

Bedrifter tror på fortsatt høykonjunktur

Optmismen kommer også til uttrykk ved at arbeidsgivere innenfor typisk konjunkturutsatte næringer har stor tro på videre vekst. Hver tredje arbeidsgiver innenfor følsomme næringer som varehandel, hotell og restaurant tror på økt bemanning i første kvartal 2008.

- Undersøkelsen reflekterer en høykonjunktur som fortsetter inn i 2008, fastslår konsernsjef Terje Nygaard.

Den norske delen av Manpowers internasjonale arbeidsmarkedsundersøkelse er foretatt blant et representativt utvalg av 758 norske arbeidsgivere. Internasjonalt omfatter undresøkelsen nesten 50 000 arbeidsgivere i 27 land.

"
Powered by Labrador CMS