penger - bredde

Tjenestepensjon - oppdrag utført

Målet om tjenestepensjon for alle arbeidstakere, er i realiteten nådd, melder Finansnæringens Hovedorganisasjon, FNH. Men svært mange bedrifter har valgt minimumsløsninger, uten dekning for uførhet.

Publisert

704 000 arbeidstakere i 82 000 bedrifter fikk obligatorisk tjenestepensjon i løpet av 2006 og første halvår 2007, viser fersk statistikk fra FNH. Dermed er etternølerne på plass og myndighetenes ambisjoner oppfylt.

- For næringen er det svært gledelig at så mange ansatte faktisk har fått sin pensjonsordning innenfor den korte tidsfristen som myndighetene har fastsatt, sier informasjonsdirektør Leif Osland i FNH.

Uten uførhetsdekning Men selv om de aller fleste bedrifter nå oppfyller lovens krav, har det vært mest etterspørsel etter de enkleste og rimeligste løsningene. Svært få bedrifter har tegnet supplerende risikodekninger, som for eksempel uførepensjon.

Innskuddspensjonsordningene er for en stor del minimumsordninger på to prosent innskudd for lønn mellom 1G og 12G, samt innskuddsfritak for uførhet.

Målet om tjenestepensjon for alle arbeidstakere, er i realiteten nådd, melder Finansnæringens Hovedorganisasjon. Men svært mange bedrifter har valgt minimumsløsninger, uten dekning for uførhet.

Overvurderer dekningen - Det er et tankekors at nesten samtlige av de eksisterende ytelsesordningene har dekning for uførepensjon, men svært få av de nye innskuddspensjonsordningene har slike dekninger, kommenterer Leif Osland.

FNH har inntrykk av at mange arbeidstakere overvurderer dekningen.

Viktig reformStatistikken omfatter 22 ulike leverandører av obligatorisk tjenestepensjon, og Osland er godt fornøyd med næringens innsats, som skal ha krevd store ressurser.

- Dette er en stor og viktig reform som næringen har gjennomført på en god og ryddig måte, noe som blant annet Kredittilsynet har påpekt.

Osland mener den sterke konkurransen mellom tilbyderne har fått prisene på pensjonsordningene ned.

Styrer selvHele 97 prosent av innskuddsordningene som ble tegnet i fjor, har individuelt investeringsvalg. Det vil si at den enkelte arbeidstaker selv kan påvirke plassering, risikoprofil og dermed avkastningsmulighet for pensjonen sin.

Powered by Labrador CMS