sola

Størst vikarbehov i landbruk og reiseliv

Nesten halvparten av norske bedrifter skal rekruttere sommervikarer i år. Det er landbruket og reiselivet som har det største behovet, viser en ny undersøkelse.

Publisert

Perduco har undersøkt norske bedrifters behov for sommervikarer, på oppdrag for Manpower. 75 000 norske bedrifter skal til sammen rekruttere hele 300 000 personer til å ta unna oppgavene når den faste staben er på ferie.

Til sammen svarer 44 prosent av bedriftene at de skal benytte sommervikarer i år, men variasjonene er store fra bransje til bransje.

Landbruk, reiseliv og storbedrifterPå topp ligger primærnæringene, hvor 64 prosent av de spurte sier at de skal ta inn sommervikarer. Innenfor hotell- og restaurantdrift svarer 60 prosent det samme.

Blant virksomheter med over 100 ansatte, uansett bransje, svarer 80 prosent at de skal benytte sommervikarer i år.

Lavest behov i AkershusBehovet for vikarer varierer også fra landsdel til landsdel. Andelen bedrifter som skal ta inn sommerpersonell, er lavest i Akershus (31 prosent), Buskerud (33 prosent) og Oslo (38).

Hordaland (57 prosent), Nordland (55 prosent) og Finnmark (33 prosent) har de største andelen av bedrifter som har et slikt behov.

Større behov enn førDet er ikke gjort tilsvarende undersøkelser tidligere som man kan sammenlikne direkte mot, men oppdragsgiverne i Manpower mener likevel at behovet er større enn tidligere.

- Aldri før har Manpower hatt så sterk pågang fra arbeidsgivere som trenger sommervikarer. Etterspørselen er stor over hele landet og i de fleste bransjer, sier divisjonsdirektør Ole Jan Rimstad.

Perduco gjennomførte undersøkelsen i mars, blant et representativt utvalg på 2000 bedrifter.

Powered by Labrador CMS