Kontormiljø

Mest lønnsom - minst syk

De mest lønnsomme bedriftene har det laveste sykefraværet, viser en ny, svensk undersøkelse.

Publisert

Svenske Statistiska centralbyrån (SCB) har samkjørt økonomiske opplysninger fra bedrifter med sykefraværet i de samme bedriftene.

2300 bedrifter med over 100 ansatteCa. 2300 bedrifter med mer enn 100 ansatte har deltatt i undersøkelsen, skriver det svenske arbeidsmiljømagasinet Du&Jobbet.

" Klar sammenheng mellom lønnsomhet og sykefravær Resultatene viser at det er en klar sammenheng mellom lønnsomhet i virksomheten og sykefraværet. Virksomhetene med den høyeste lønnsomheten har et sykefravær på 9,55 dager. I bedrifter som oppnådde et nullresultat, ligger sykefraværet på 15, 2 sykedager, og bedrifter som går med tap, har et sykefravær på 12,32 dager. Gjennomsnittet for samtlige bedrifter er et sykefravær på 11,33 dager.

Har ressurser til å satse på arbeidsmiljøet - Bedrifter som går bra, kan ha økonomisk evne til å satse på arbeidsmiljøet. Det hersker gjerne en positiv stemning i disse virksomhetene, kommenterer den svenske universitetslektoren Linda Rose, som ønsker å gå grundigere inn på sammenhengen mellom arbeidsmiljø og økonomi.

Større press i nullbedrifter De som oppnår et nullresultat, kjenner seg trolig mer presset. Større grad av nærvær i disse bedriftene kan også være en forklaring på et noe lavere sykefravær her enn i bedrifter som går med direkte tap.

Også positivt for kvalitet og produktivitet Det er ikke bare direkte kostnader knyttet til sykefravær som betyr noe med hensyn til å investere i arbeidsmiljøet. Kvalitet og produktivitet er andre, indirekte kostnader som påvirkes positivt.

Powered by Labrador CMS